غنی: راه لاجورد چهار هزار سال سابقه دارد

ساخت وبلاگ

محمد اشرف غنی رییس جمهور صبح امروز در سفرش به ولایت هرات، دهلیز زمینی راه لاجورد, را افتتاح کرد.

به گزارش ریاست جمهوری، مراسم باشکوه گشایش راه لاجورد به اشتراک اراکین بلند رتبۀ دولتی، مقامات عالی رتبۀ کشورهای ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه و اعضای کوردیپلوماتیک کشورهای خارجی مقیم افغانستان در تالار مولانا در شهر هرات برگزار گردید.

رییس جمهور غنی در سخنرانی اش با اشاره به خواست گل احمدخان یکی از باغداران هرات که خواهان گشایش دهلیزهای زمینی نیز گردیده بود، گفت: معیار یک حکومت مسئول این است که فرمایشات مردم خود را جامه عمل بپوشاند.

رییس جمهور ضمن اتحاف دعا به روان پاک شهدای نیروهای امنیتی و دفاعی به خصوص جنرال نعمت الله خلیل معاون قول اردوی ۲۰۷ ظفر و همکارانش، گفت که درد هر جنرال، افسر، سرباز و ساتنمن ما، درد تمام مردم افغانستان است. وی از قوای امنیتی و دفاعی به خاطر دفاع از افغانستان به خصوص پروژه های ملی ابراز امتنان کرد.

رییس جمهور کشور گفت که به مردم ولایت فاریاب که نقطۀ دیگری راه لاجورد است نیز افتتاح این راه را تبریک میگویم. وی افزود: امروز یک مانع بزرگ در برابر هدف ما که مبدل کردن افغانستان به یک کشور صادراتی و اتصال یافته است، دور گردید.

محمد اشرف غنی تصریح کرد که ۱۷سال قبل افغانستان در انزوا بود، اما امروز افغانستان اتصال پیدا کرده است. وی افزود که هدف افغانستان، مردم و قشر اقتصادی آن وصل است، ما وصل میخواهم نه فصل، ما جدایی نه میخواهیم ما ارتباط و همکاری میخواهیم.

رییس جمهور گفت که راه لاجورد چهار, هزار, سال سابقه, دارد,، صادرات لاجورد بدخشان به مصر و هند از همین طریق صورت میگرفت. ما راه های وسیع داریم، به یک راه محدود نیستم و صد ها راه وصل می خواهیم.
وی گفت: هرات حیثیت یاقوت را در زیور ارتباط منطقوی داشته است و طاهر فوشنجی تاریخ منطقه و جهان اسلام را تغییر داد و علم و صنعت از شرق به غرب توسط وی راه یافت.

رییس جمهور با تاکید به این که ما میخواهیم مجد گذشته را احیا کنیم، گفت که افغانستان به صورت عموم و هرات به صورت اخص، چهارراه بوده است. در گذشته ما موقعیت چهارراه، موقعیت تفکر و شهرها را داشتیم. امروز چهارراه نیمه قارۀ هند، آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا نیز هستیم.

رییس جمهور از نقش قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهورترکمنستان، الهام علی یوف رئیس جمهور آذربایجان، رئیس جمهور گرجستان و رجب طیب اردغان رئیس جمهور ترکیه به خاطر تلاش های شان در اتصال منطقوی به خصوص اجرایی شدن موفقتنامه گشایش راه لاجورد، تشکر کرد.

رییس جمهور افزود که این نمونه همکاری های است که همسایه های شمالی ما بالای افغانستان اعتبار دارند و به زودی انگور، سنگ مرمر و زعفران هرات نیز به اروپا خواهد رسید. همچنان انار کندهار، بادام سمنگان و زابل و تمام پیداوار زراعتی افغانستان به بازار های جهان خواهد رسید.

ریس جمهور ابراز امیدواری کرد که تمام مردم افغانستان آغاز دهلیز لاجورد را جشن بگیرند و افزود که پیام من به ۲۰ ولایت سرحدی دیگر این است، آنچه را که در هرات شروع کردیم در سایر ولایات افغانستان نیز تکرار خواهیم نمود.
وی گفت که گشایش راه لاجورد فرصت را برای تاجران و سرمایه گذاران افغانستان جهت انتقال محصولات و پیداوار کشور مهیا ساخت تا از ظرفیت های شان درراستای گسترش روابط تجاری استفاده کنند. وی تاکید کرد که هر قدم باید با تدبیر، دقت و سرعت برداشته شود.

در این مراسم محمد حمید طهماسی وزیر ترانسپورت، به نمایندگی از نهادهای مربوطه و سکتور خصوصی صحبت کرده، گفت که افتتاح راه لاجورد نمونۀ دیگری از تلاش های مشترک افغانستان و کشورهای منطقه به منظور گسترش همکاری های تجارتی و ترانزیتی است.
وی افزود که افتتاح راه لاجورد نمادی از تعهد کشورهای عضو برای اجرای سریع این راه است و امضای موافقتنامۀ آن نقطۀ عطف تلاش های منطقوی به محور افغانستان می باشد.

وزیر ترانسپورت گفت که اجرای موافقتنامه لاجورد می تواند به اتصال و تجارت بین قاره های آسیا و اروپا کمک کند و با انتقال اولین محمولۀ صادراتی از طریقراه لاجورد به ترکیه که شامل تار پنبه، کشمش، تخم تربوز و کنجد می شود، ۹ واسطۀ باربری دارندۀ پلیت افغانستان آن ها را در چارچوب سیستم (TIR) انتقال می دهند.

همچنان اوراز دوردی سوخالوف وزیر ترانسپورت ترکمنستان صحبت کرد و ضمن اینکه افغانستان را همسایه نزدیک و برادر ترکمنستان خوانده، گفت که افغانستان و ترکمنستان روابط استراتیژیک دارند و این روابط در آینده رشد فزاینده خواهد داشت.

وی از توجه رییس جمهور کشورش به همکاری منطقوی یادآوری کرد و گشایش راه لاجورد را در کوتاه سازی، تسریع حمل و نقل کالاهای تجارتی، افزایش همکاری کارخانه های منطقوی، رشد کالا ها و همچنان توسعۀ اقتصاد افغانستان مهم خواند و از سهم گیری بیشتر کشورش در همکاری های متذکره اطمینان داد.

به همین ترتیب سفیر ترکیه در کابل نیز صحبت نموده گفت که راه لاجورد برای کشورهای عضو به خصوص در عرصه امنیت بسیار مهم است، زیرا امنیت و اقتصاد با همدیگر گره خورده اند.
وی با تاکید بر اینکه افغانستان نیاز به همکاری های منطقوی دارد، افزود که ترکیه از پروژه های اتصال منطقوی مانند راه لاجورد حمایت می کند.
سفیر ترکیه گفت که همکاری های ما مختص به همکاری های منطقوی نیست، ما اخیراً تلاش کرده ایم تا مناسبات دوجانبه میان افغانستان و ترکیه را بیشتر از پیش گسترش دهیم.

کد (9)

Pasto: HP lead articles...
ما را در سایت Pasto: HP lead articles دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کاوه محمدزادگان afghaniha بازدید : 235 تاريخ : جمعه 23 آذر 1397 ساعت: 10:17